Leren autorijden
Leren autorijden is leuk, maar ook best spannend. Je lest bij Hoogeveen Rijopleidingen steeds in dezelfde auto, met een vaste instructeur, die je op een prettige en ontspannen manier voertuigbeheersing, verkeersinzicht en verkeersveiligheid bijbrengt.
Je leert om te beginnen natuurlijk het besturen van het voertuig: schakelen, gasgeven, remmen, sturen etc. Daarnaast leren we je om vooruit te kijken en om goed te anticiperen, aangepast te rijden, gevaar te herkennen. Kortom, je leert om te gaan met verschillende situaties in het verkeer.
Elke les wordt nabesproken. Naast voertuigbeheersing bespreek je dan ook verkeerssituaties en het gedrag van je medeweggebruikers. Wij oefenen tijdens de rijlessen ook in het examengebied, zodat je goed voorbereid en zelfverzekerd aan je examen kunt beginnen. Wij laten onze leerlingen op examen gaan wanneer hij/zij voldoende "zelfstandig autorijden" laat zien onder alle verkeersomstandigheden.
Handige app
Jij lest in je eigen tempo. Via onze handige app kun je zelf je lessen plannen. Je kunt zelf kiezen of je een of meerdere lessen per week wilt inplannen.
Ook kun je je vorderingen bekijken. Je kunt duidelijk zien welke onderdelen van het autorijden al behandeld zijn, welke onderdelen je al voldoende beheerst en waar je nog aan moet werken. Ook vind je hier na elke les een samenvatting van wat je in je lessen hebt laten zien en wat we de volgende les gaan behandelen.
Rijden vanaf 16,5

Vanaf 16,5 jaar kun je beginnen met rijlessen. Je kunt dan ook een tussentijdse toets doen. Als je 17 bent, kun je praktijkexamen auto doen. Als je vóór je 18e slaagt, moet je tot je 18e rijden met een coach naast je. In dat geval heb je naast je rijbewijs ook een begeleiderspas nodig. Meer informatie hierover vind je op www.2todrive.nl.
Theoriecursus en -examen
Hoogeveen Rijopleidingen biedt een online theoriecursus (zelfstudie) aan, en een klassikale theorieopleiding (op aanvraag). Het theorie-examen vraag je zelf aan bij het CBR. Het theorie-examen bestaat uit 2 onderdelen: gevaarherkenning en daarnaast verkeersregels en -inzicht. Je beantwoordt de vragen op een computer op een examenlocatie van het CBR.
Tussentijdse toets
Een tussentijdse toets is een soort proefexamen. De toets duurt even lang als een rijexamen en je moet dezelfde dingen doen. Zo kun je alvast wennen aan de examensituatie en aan iemand anders dan je eigen instructeur die ineens naast je zit. Vooraf vul je een zelfreflectieformulier in waarin je aangeeft hoe je zelf vindt dat je rijvaardigheid is. Na het examen bespreek je dit reflectieformulier met je CBR-examinator en krijg je tips en tops. Als je de bijzondere verrichtingen goed uitvoert, kun je daarvoor zelfs vrijstelling verdienen voor je rijexamen.
Praktijkexamen
Vanaf 17 jaar mag je rijexamen doen bij het CBR. Wel moet je eerst geslaagd zijn voor je theorie. En je moet gezond genoeg zijn verklaard om veilig te kunnen rijden.
De examenrit duurt ongeveer 35 minuten. Je rijdt voor een deel zelfstandig naar een bepaalde bestemming. Voor het andere deel rijd je op aanwijzingen van de examinator. Die kijkt of je veilig en zelfstandig rijdt. Daarbij let hij onder meer op:
- beheersing van de auto
- kijkgedrag
- voorrang verlenen
- inhalen
- in- en uitvoegen
- rijden op kruispunten en rotondes
- bijzondere verrichtingen
(bron: www.cbr.nl)
Net als bij de tussentijdse toets vul je vooraf een zelfreflectieformulier in en bespreek je dit met CBR-examinator na je examen.

Gezondheidsverklaring CBR
Wil jij je rijbewijs halen? Dan is het belangrijk voor jezelf en andere weggebruikers dat jij gezond genoeg bent om veilig aan het verkeer deel te nemen. Daarom moet je in het begin van je rijopleiding een gezondheidsverklaring invullen. Dit doe je via de website van het CBR.
In de Gezondheidsverklaring beantwoord je vragen over je gezondheid. Bijvoorbeeld over de medicijnen die je gebruikt, en over ziektes waardoor je mogelijk niet veilig kunt rijden. Of lichamelijke beperkingen waardoor je alleen met een aangepaste auto mag rijden. Als er nader onderzoek nodig blijkt te zijn, kan dit wel 4 maanden duren. Je doet er verstandig aan om deze Gezondheidsverklaring in te vullen voordat je begint met lessen.
Machtigen Hoogeveen Rijopleidingen
Voordat Hoogeveen Rijopleidingen het praktijkexamen of een tussentijdse toets kan aanvragen, moet jij daar eerst toestemming voor geven. Dat doe je met een machtiging. Voordeel hiervan is dat je direct een e-mail ontvangt als wij een praktijkexamen of tussentijdse toets voor je hebben gereserveerd. Daarnaast zijn jouw adresgegevens automatisch beschikbaar voor ons in het reserveringssysteem van het CBR. Het machtigen doe je op mijn.cbr.nl met je DigiD, jouw persoonlijke digitale legitimatie voor overheidsdiensten.
Verder is het goed om te weten dat Hoogeveen Rijopleidingen een praktijkexamen of tussentijdse toets alleen op jouw naam kan reserveren. De mogelijkheden om de examendatum te verplaatsen zijn zeer beperkt.
Stem je examendatum dus van te voren goed af met je rij-instructeur. Het machtigen van Hoogeveen Rijopleidingen en het reserveren op naam dragen ertoe bij dat wij altijd binnen afzienbare tijd een praktijkexamen of tussentijdse toets voor je kunnen aanvragen.